Kotwijs verzamelde alle antwoorden op jouw vragen over de zoektocht naar een kot, het kotleven en alles wat daarbij komt kijken.

Duurzaam op kot?

Duurzaam op kot dat is water en energie besparen, afval sorteren of een lekkere vegetarische maaltijd klaarmaken. Wij geven je tips en tricks hoe je hiermee aan de slag kunt.

Wanneer begin ik te zoeken?

Je wilt uiteraard zo snel mogelijk beginnen zoeken naar een kot, maar let op dat je je zoektocht niet te vroeg start.

Een vraag of een probleem? Wij helpen je!

De adviseurs van de Huisvestingsdienst geven informatie, juridisch advies en bemiddelen in huurgeschillen indien nodig.

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving is een document dat je samen met de verhuurder opstelt en de toestand van het kot heel nauwkeurig beschrijft. Je maakt een plaatsbeschrijving op voor je het kot betreedt en wanneer je het kot verlaat.

Huurovereenkomst en regelgeving, waar moet ik op letten?

Je wilt een kamer huren, dan moet dat vastgelegd worden in een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de verhuurder. Wij lijsten alles op wat je moet weten.

Welk kot past bij mij?

Je kot wordt je tweede thuis voor de komende jaren. Een plek waar je leeft, studeert en ontspant. Kies daarom een kot en locatie waar je je goed bij voelt.

Wat kost op kot gaan in Leuven?

De kostprijs van een kot op de privémarkt bedraagt gemiddeld tussen € 330 en € 500 per maand, afhankelijk van het comfort en het type kot dat je kiest.

Wat zijn de voordelen van op kot gaan in Leuven?

Leuven is de studentenstad bij uitstek in België. Het is een gezellige, compacte stad. Je vindt er alles wat je als student nodig hebt.

Hoe herken ik een goed kot?

In één oogopslag herkennen of je een kwalitatief kot hebt uitgekozen, kan dat? Jazeker, check of het kot een Kotlabel heeft. Dan weet je dat je goed zit.

Hoe kan ik mijn kot onderverhuren?

De gemakkelijkste manier om je kot onder te verhuren, dat is via Kotwijs. Volg het stappenplan, zo ben je zeker dat alles vlot verloopt.

Waar let ik op tijdens een kotbezoek?

Een tof kot gezien? Check! De volgende stap is een afspraak met de verhuurder maken om het kot te bezichtigen. Let zeker op deze aandachtspunten.

Wat is een huisreglement?

Het huisreglement vult de huurovereenkomst aan en bepaalt de huisregels die je moet naleven. Vraag zeker aan de verhuurder of er een huisreglement is en lees het grondig na.

Andere vragen over het studentenleven in Leuven?

Bij Studentenvoorzieningen KU Leuven kun je terecht voor advies en steun bij alle belangrijke facetten van het studentenleven. Ontdek wat Studentenvoorzieningen KU Leuven voor jou kan betekenen.